Tong reinigen

Misschien doe je het al wel, misschien doe je het al niet: je tong reinigen bij het tandenpoetsen. Door een tongreiniger te gebruiken verwijder je bacteriën (ook wel tongpoep genoemd – ja echt) wat de mondhygiëne verbetert. Zeker als je vaak last hebt van een slechte adem! Maar hoe reinig je je tong dan precies? En waar let je op?

Herkennen van de tongaanslag

Een normale tong is roze van kleur en heeft slechts maar een dunne witte aanslag achteraan (bij de huig) op de tong. Dit witte laagje wordt ook wel tongbeslag genoemd, of dus tongpoep. Er bestaan ook aandoeningen waarbij de tongaanslag dikker is dan normaal. Ook veranderingen in het voedingspatroon, een verminderde speekselproductie, medicijngebruik of onvoldoende mondhygiëne kan voor verkleuring zorgen.

Regelmatig je tong reinigen

Misschien een gekke vergelijking, maar om goed uit te leggen waarom je regelmatig je tong moet reinigen bekijken we dit orgaan als een hoogpolig tapijt. De binnenkant van de mond bestaat voor een groot gedeelte uit tong, welke een ribbelige structuur heeft. Net als dat je een hoogpolig regelmatig moet stofzuigen om het vuil tussen de vezels weg te halen, moet dit ook bij de tong.

Wanneer de voedselresten en bacteriën niet verwijderd worden, ook wel tongplak genoemd, is er een grote kans dat je rondloopt met een niet zo frisse adem. Tongafval wordt door bacteriën afgebroken en omgezet in dimethylsulfide en methylmercaptaan. Wat je dan ruikt is te vergelijken met rottend vlees. Oftewel: geen pretje voor jezelf en je naaste omgeving.

Stappenplan voor de tongschraper

  1. Probeer de tong zo uit te steken, zodat je ook goed op het achterste oppervlak kan;
  2. Plaats de tongreiniger zo ver mogelijk achter op de tong en zorg dat de tong plat is;
  3. Zorg dat de tongreiniger goed contact maakt met de tong. Let op: om tongbeschadiging te voorkomen zorg je ervoor dat je niet te veel kracht zet. Tongreinigen hoeft namelijk niet hard;
  4. Trek de tongschraper langzaam naar voren in de mond;
  5. Maak de reiniger tussen door schoon met water;
  6. Herhaal dit een aantal keer;
  7. Na het tongreinigen poets je je tanden;
  8. Als laatste spoel je je mond met water. Zo zorg je dat de bacteriën niet alsnog achterblijven in de mond;
  9. En vergeet niet de tongschraper ook schoon te maken natuurlijk ;).

Bron: www.demondzorgzaak.nl