Herken je dat? Dat als je ergens mee begint, je ook direct de beste wil zijn. Dat is een goede eigenschap. Het zorgt er immers voor dat je altijd overal voor de volle honderd procent voor gaat. Tegelijkertijd maak je het jezelf hierdoor ook een stuk lastiger. Kickboksen is niet iets wat je in enkele weken onder de knie krijgt. Het kost veel tijd en energie om hier beter in te worden. Als je er écht voor wilt gaan, zijn er gelukkig wel manieren waarop je dit voor jezelf gemakkelijker kunt maken. Hieronder volgen enkele tips die hierbij kunnen helpen. 

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen 

Het is onmogelijk om je technieken te verbeteren als je hier verder geen werk van maakt. Bespreek daarom met je trainer waar er nog winst te behalen valt. Wil je misschien krachtiger stoten en trappen? Merk je dat je conditie nog te zwak is? Ontbreekt het simpelweg aan techniek? Op basis van die informatie, kun je bepalen wat er nodig is om vooruitgang te boeken. Denk bijvoorbeeld aan Zaktraining Utrecht volgen. Hier kun je in een intensieve training snel werken aan je basistechnieken en bovendien ook meer conditie opdoen. Hoe meer je oefent en hoe meer je aan de slag gaat met de dingen waar je nog moeite mee hebt, hoe beter je wordt. 

Tips om de conditie te verbeteren 


Een goede conditie is essentieel tijdens het kickboksen. Er zijn verschillende manieren om de conditie te verbeteren. 


Op de eerste plaats is het uiteraard belangrijk om alle trainingen te volgen en dit ook echt vol te houden. Probeer geen enkele training over te slaan en wees zo consequent mogelijk. 


Daarnaast zijn er ook andere dingen die je tussen de trainingen door kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan springtouwen. Dit is de bekendste methode die vaak door professionele vechtsporters wordt toegepast om de conditie te verbeteren. Het fijne is dat je dit gemakkelijk vanuit huis kunt doen en de intensiteit eenvoudig zelf kunt opbouwen.


Ook zwemmen en hardlopen zijn prettig om naast de trainingen te doen om zo de conditie te verbeteren. Zwemmen is bovendien ook heel fijn voor de spieren en zorgt voor de nodige afwisseling, waardoor het langer vol te houden is.

Zorg er wel voor dat je een extra activiteit kiest waar je ook echt plezier aan beleeft. Anders hou je dit veel minder snel vol. 

Blijf luisteren naar je lichaam 


Wil ook niet te snel en te veel. Als je niet goed naar je lichaam luistert, kan dit ertoe leiden dat je sneller blessures oploopt. Hierdoor ben je juist niet in staat om je trainingen te volgen en zal je onnodig vertraging oplopen bij het verbeteren van je conditie en technieken. Daarom is het des te belangrijker om naar je lichaam te luisteren. Het is echt niet erg om eens een dagje over te slaan. Rustdagen tussen de trainingen kunnen er juist voor zorgen dat je spieren de kans krijgen om sterker te worden.