chronische-klachten

Bijna iedereen is in zijn leven wel eens bij de fysiotherapeut geweest. Een fysiotherapeut kan je helpen met klachten die zijn ontstaan tijdens het sporten, acute lichamelijke pijn en revalidatie na een operatie. Na een aantal bezoeken aan de fysiotherapeut moeten de klachten verholpen zijn. Als dit niet het geval is dan kan het raadzaam zijn om een afspraak in te plannen bij een osteopaat.

Wat is een osteopaat?

Een osteopaat is net als een fysiotherapeut iemand die lichamelijke klachten behandelt. Een osteopaat heeft echter een andere kijk of de manier van genezen dan een fysiotherapeut. Bij fysiotherapie wordt vaak alleen op de plaats van de klacht behandelt. Een osteopaat ziet het lichaam als geheel en onderzoekt dus niet alleen de plek van de klacht, maar onderzoekt het hele lichaam. Zo kan hoofdpijn bijvoorbeeld worden veroorzaakt door vastzittende spieren in de nek.

Wanneer ga je naar een osteopaat?
Patiënten worden vaak doorverwezen naar een osteopaat als de klacht via fysiotherapie of andere vormen van therapie niet verholpen kan worden. Mensen die maar niet van hun klachten afkomen en volgens de fysio of een arts zijn uitbehandeld wagen vaak nog een laatste poging bij een osteopaat. Vaak met uitstekende resultaten.

Mijn eigen ervaring met osteopathie

Net als veel andere mensen was ik in het begin sceptisch over de alternatieve behandelmethode. Toch besloot ik met mijn rugklachten waar ik al ruim 2 maand last van had een osteopaat in Enschede te bezoeken. Toen ik voor het eerst last kreeg van de klacht besloot ik om naar een fysiotherapeut te gaan. Deze heeft mij een aantal keren behandelt en wat oefeningen meegegeven. Ondanks dat ik alle thuisoefeningen netjes gedaan hebt ging de klacht niet weg. De fysio heeft mij toen doorgestuurd naar de osteopaat. Na 3 behandelingen was ik volledig klachtenvrij. Het is dus niet meer terecht om nog sceptische te zijn over deze alternatieve manier van genezen.