hardlopen-fysio

Nu de versoepelingen van de corona-maatregelen zijn intrede doen kunnen veel mensen langzaam maar zeker weer gaan sporten. Zelf ben ik ook een echte sportfanaat en ik kon niet wachten om weer te beginnen. Dankzij de corona-crisis viel de mogelijkheid om te voetballen en te zwemmen volledig weg en moest ik dus op zoek naar andere vormen van lichaamsbeweging. Ik besloot om de hardloopschoenen weer eens aan te trekken met de doelstelling: ik ga mijn PR van de 5km verbeteren. Na een aantal weken trainen kreeg ik steeds meer klachten waardoor ik mijn missie moest staken. Wat bleek: ik ben veels te gek gaan trainen, waardoor ik een blessure heb opgelopen. Om mijn medesporters deze ellende te laten voorkomen heb ik dit artikel geschreven.

Begin niet te snel

Ik ben met mijn hardloopblessure op zoek gegaan naar fysiotherapie in Oldenzaal met de vraag of ik snel weer kon gaan hardlopen. Het antwoord was echter nee, want ik heb mijn voeten totaal overbelast. De fysiotherapeut vertelde mij dat bij elke stap die je tijdens het hardlopen zet je wel 5 keer je lichaamsgewicht op moet vangen. Je lichaam moet de kracht om je op te vangen weer opbouwen en dit moet net als bij alle andere sporten geleidelijk gebeuren. Het is dus belangrijk dat je het aantal kilometers langzaam opbouwt. Begin bijvoorbeeld met 1 kilometer hardlopen gevolgd door 1 kilometer wandelen. Op internet zijn er veel gratis schema’s te downloaden waarmee je je hardloopkilometers veilig op kunt bouwen.

Loop op de juiste schoenen

Ik heb samen met de fysiotherapeut een hardloop-analyse gedaan waaruit is gebleken dat ik heel erg naar binnen toe loop (ook wel pronatie genoemd). Zelf wist ik dit want ik heb hier destijds speciale hardloopschoenen voor gekocht om dit tegen te gaan. Wat blijkt nou: je moet om de twee jaar of bij 800 kilometer nieuwe schoenen kopen, omdat ze slijten en hierdoor de demping minder of niet meer werkt. Hierdoor ga je dus alsnog naar binnen lopen en heb je ook weer meer kans op blessures.

Dit waren mijn belangrijkste blessurelessen. Ik hoop dat ik hiermee andere hardlopers aanmoedig om het anders te doen. Want het laatste wat je wilt is met hardloopklachten bij de fysiotherapeut belanden.