gaatjes

Het hebben van een gaatje is één van de bekendste tandheelkundige klachten. Ondanks dat veel mensen hier last van het hebben kan het vrij simpel worden voorkomen. Met een aantal praktische tips kunnen de risico’s tot het ontwikkelen van een gaatje al snel tot 50% worden teruggedrongen. Hoe je dit doet? Dat lees je in dit handige artikel.

Niet vaak, maar goed poetsen

Veel mensen zijn goedwils om wat aan de problematiek van de gaatjes te doen, maar krijgen, ondanks dat ze drie keer per dag hun tandenpoetsen, toch nog gaatjes. Als jij jezelf hierin herkent dat raad ik je aan om een aantal YouTube-filmpjes te kijken over poetstechniek. Want goed poetsen is nog belangrijker dan vaak poetsen. Ook maar het veel verschil of je een ouderwetse of een elektrische tandenborstel gebruikt. Poets niet alleen de voorkant van je tanden, maar ook je tandvlees en de achterkant van je tanden.

Laat tandsteen verwijderen bij een mondhygiëniste

Veel mensen gaan regelmatig naar de tandarts, maar vergeten om een afspraak te maken bij een mondhygiëniste. Een mondhygiëniste zorgt er nog beter voor dat je geen onnodige gaatjes krijgt en geven je mond als het ware een soort van APK-beurt. Ze verwijderen tandplak op plaatsen waar je er zelf met de tandenborstel niet bijkomt en verminderen hierdoor de kans op gaatjes. Zelf heb ik een vaste mondhygiënist in Enschede die mijn tanden en tandvlees elk halfjaar een APK-beurtje geeft.

Laat frisdrank staan

Er is niks zo slecht voor je tanden als frisdrank. In elke druppel frisdrank zit bijna een klontje suiker en suiker is echt een aanslag op je tanden. Door frisdrank in te wisselen voor water krijgt je mondgezondheid een enorme boost. Water is daarnaast ook nog eens veel gezonder dus dat is nog eens een extra reden om geen frisdrank meer te drinken.