Voor een hoop mensen is de e-sigaret een succesvol hulpmiddel om te stoppen met het roken van gewone sigaretten. In dit artikel lees je hoe de overgang naar e-sigaretten in zijn werk gaat en wat de voordelen er van zijn.

Stoppen met roken

Omdat er geen ceremoniële ´laatste’ sigaret is, zal stoppen met roken en beginnen met vapen een gemakkelijk proces zijn. Het gevoel van roken dat je normaal gesproken gewend bent, zal niet weggaan.

Wat gebeurt er tijdens de overstap naar een e-sigaret?

Acht uur nadat je je laatste gewone sigaret hebt gerookt, zal je lichaam beginnen met het verwijderen van overbodige koolmonoxide in het bloed. Daarom zul je al snel de voordelen voelen van het stoppen met roken van gewone sigaretten, want e-sigaretten bevatten geen koolmonoxide. Je lichaam gaat ontgiften en hierdoor zullen de zuurstofniveaus in je lichaam gaan normaliseren. Binnen 12 maanden na het stoppen met roken verbetert je smaak- en reukvermogen, je longfunctie en ook risico´s op hartaandoeningen en beroertes zullen sterk verminderen.

Hoe helpen e-sigaretten?

Het is bewezen dat e-sigaretten de meest succesvolle producten zijn die helpen bij het stoppen met roken. De rede hiervoor is dat e-sigaretten het gevoel van roken nabootsen en daardoor alle rooktriggers dekken, maar niet alle schadelijke stoffen bevatten die gewone sigaretten wel hebben. Het sleutelgedrag van roken, zoals het in- en uitademen en hand-op-mond actie is iets dat veel rokers missen als ze zonder vervangend middel proberen te stoppen met roken. De e-sigaret zorgt er voor dat deze triggers niet worden gemist.

Zal je nog hunkeren naar sigaretten?

Sommige rokers zullen het effect van nicotine missen. Bepaalde momenten van de dag zul je misschien hunkeren naar een sigaret, zoals in de ochtend bij de koffie. Je kunt er voor kiezen om de nicotinesterkte van het e-liquid te verhogen op deze momenten. Uiteindelijk kun je dit gaan verminderen of e-sigaretten zonder nicotine gebruiken. De meeste vapers verminderen de sterkte van het e-liquid in de loop van de maanden langzaam totdat ze voelen dat ze nog maar weinig of geen nicotine nodig hebben.

In tegenstelling tot gewone sigaretten, vereist de elektronische sigaret licht onderhoud. Dit kan enigszins frustrerend zijn wanneer je net begint met vapen. Kies daarom voor een exemplaar dat voor jou makkelijk is in het gebruik is met een e-liquid dat voor jou een fijne smaak heeft. Het is niet de bedoeling dat je het vapen alleen maar verdraagt. Je moet er van kunnen genieten.