Iedereen weet dat sporten hartstikke goed is voor je gezondheid nu maar ook voor je gezondheid in de toekomst. Maar er zitten best grote verschillen tussen welke effecten verschillende sporten hebben op je lichaam. In dit artikel gaan wij je vertellen welke sporten het allerbeste zijn voor je gezondheid. Misschien dat jij daardoor beter weet welke sport je graag wil doen. Vaak is het ook handig om een personal trainer in te zetten als je topfitte prestaties wilt kunnen leveren in jouw sport.

Zwemmen

Volgens Harvard professoren is zwemmen de ideale workout. Zwemmen is namelijk super intensief en verhoogd je uithoudingsvermogen. Een van de redenen dat het zo intensief is, is omdat het letterlijk al je spieren aan het werk zet. Daarnaast is ook nog eens aangetoond dat door zwemmen je hersenen worden beschermd tegen ouderdomskwalen en je hart gaat erop vooruit. Zelfs het risico op depressie en stress verminderd door zwemmen 

Krachttraining

Krachttraining kan je natuurlijk net zo moeilijk maken voor je lichaam als je zelf wilt. Daarom kan je je lichaam echt pushen om het uiterste eruit te halen. Volgens artsen kan je kiezen uit lichte intense sessie of langere meer extensieve sessies. Ook zonder gewicht kan je oefeningen doen die je lichaamsgewicht gebruiken. Krachttraining is vooral goed voor je spieropbouw en je hart en en bloedvaten. Om de juiste krachttraining te doen is het verstandig om een personal trainer in te schakelen.

Wandelen

De professoren van het Harvard willen ook graag benadrukken hoe gezond wandelen kan zijn. Het is vooral ideaal voor mensen die niet graag intensief sporten. Want ondanks dat het minder intensief is, heeft het wel voordelen voor je lichaam en geest. Als je niet veel beweegt kan je het beste beginnen met 15 minuten wandelen en dat uiteindelijk opbouwen tot een uur. 

Tai Chi

Tai Chi is waarschijnlijk de minst bekende sport in dit lijstje, althans in Nederland. Tai Chi is een chinese vechtsport waarbij alles draait om focus, gecontroleerde ademhaling en balans. Door het belang van balans en het maken van vloeiende bewegingen is het ook een erg goede sport voor ouderen. Omdat balans zo ontzettend belangrijk is om te trainen wanneer je ouder wordt.

Hardlopen

Wat nog beter is als wandelen is hardlopen. Ook hardlopen is ontzettend goed voor lichaam en geest. Zo verlaagd hardlopen de kans op meerdere ziekten zoals diabetes type 2, obesitas en een hartinfarct. Ook heeft hardlopen veel bewezen positieve effecten op de geest. Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Cambridge dat hardlopen de aanmaak van de grijze massa van je hersenen stimuleert, ook wordt je er scherper van en ontwikkel je een beter geheugen. Je wordt dus slimmer van hardlopen. 

Voetbal

Uit een deens onderzoek blijkt dat voetbal op fysiek vlak veel vergelijkbare voordelen heeft met hardlopen. Ook op mentaal vlak heeft voetbal zijn voordelen. Het blijkt dat mensen door voetballen in een soort flow van gemotiveerdheid, betrokkenheid en blijheid kunnen komen. Alle mannen die meededen aan het Deense onderzoek gave aan al hun zorgen te vergeten tijdens het voetballen. Hopelijk geeft dit artikel jou energie om een nieuwe sport te proberen.